Wet DBA (update III)

De Wet DBA

De Wet DBA (= Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) ging op 1 mei 2016 in, maar staat tot 1 januari 2021 on hold. Dat betekent dat opdrachtgevers en zzp'ers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als ze onbedoeld met verkapte dienstverbanden werken.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een nieuwe wet komt, die een einde moet maken aan onduidelijkheid over arbeidsrelaties. Maar het blijkt niet gemakkelijk om nieuw beleid te vormen dat goed past bij zelfstandigen. De minister loopt aan tegen belemmeringen uit het Europees recht en een aantal termen zijn niet goed te verduidelijken.

Let op:
Per 1 juli 2018 gaat het kabinet een ruimere groep aanpakken die de wet willens en wetens overtreedt. De Belastingdienst kan in actie komen in het geval van ''evidente en opzettelijke schijnzelfstandigheid". Als de Belastingdienst kan bewijzen dat er sprake is van opzettelijke en evidente schijnzelfstandigheid, dan wordt de huidige wet gehandhaafd en kunnen boetes worden uitgedeeld.

Opdrachtgevers kunnen altijd bij de fiscus aankloppen en hun situatie laten doorlichten. (En als de Belastingdienst zelf verdachte 'dienstverbanden' tegenkomt tijdens regulier onderzoek, volgt er een gesprek of een waarschuwing).
Voor de meeste/goedwillende opdrachtgevers verandert er echter helemaal niets: zij kunnen gewoon zzp'ers blijven inhuren zonder dat ze hoeven te vrezen voor handhaving.

Bronvermelding & achtergrondinformatie:
Link naar bron (nu.nl)
Link naar bron (nu.nl)
Link naar bron (zzpservicedesk)
Lees hier meer achtergrondinformatie en -nieuws over DBA (Trainingsacteursgezocht.nl)
Lees hier meer achtergrondinformatie en -nieuws over DBA (nu.nl)
Link naar bron (PZO.nl)

Leden met een Premium Account ontvangen automatisch een email wanneer een nieuwe opdracht op de Marktplaats geplaatst wordt.

Reageer op dit bericht

Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren op dit bericht. Log in

Heb je geen account?
Meld je dan nu aan!