Corona

Geplaatst op 16-03-2020


Het coronavirus raakt ons allemaal en de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. We kunnen ons voorstellen dat er nu plots veel op je afkomt. Hieronder tref je de belangrijkste informatie per onderwerp:

ANNULERINGEN
Veel van ons ervaren nu ook lastige gesprekken met opdrachtgevers omtrent annuleringen en betalingen. Wij helpen je graag bij deze gesprekken met een aantal tips, want je wilt waarschijnlijk de relatie met je opdrachtgever niet op het spel zetten en tegelijkertijd hoef je jezelf ook niet zomaar af te laten schepen.

1) Bereid je gesprekken voor en bedenk dat annuleringsvoorwaarden juist voor dit soort situaties zijn bedoeld. (Dus laat de annuleringsvoorwaarden niet zomaar verloren gaan).

2) Kom je er niet uit, dan is ons advies om als vertrekpunt samen de schade te delen (50%/50%). Want waarom zou alleen jij voor de schade moeten opdraaien? Het ondernemersrisico geldt voor beiden, niet alleen voor jou.
Een andere optie is om de training kosteloos te laten verzetten voor de bouwvakvakantie. Waarbij je afspreekt dat als dat niet gebeurt, dat je dan alsnog de training in rekening brengt conform de annuleringsvoorwaarden.
Ook kun je kostenloos verzetten zonder termijn overwegen, maar besef dat kostenloos verzetten uiteindelijk jou altijd meer verlies oplevert.

3) Zoek naar balans met elkaar. Voor dit soort delicate zaken kun je beter even bellen met je opdrachtgever ipv te mailen/te appen. Neem jezelf voor om eerst te informeren en samen te onderzoeken ipv meteen je eis/standpunt op tafel te gooien. Stel je open op en zoek samen naar een oplossing. ‘Practice what you preach’ ;) En niet alles hoeft in 1 gesprek: je kunt ook aangeven dat je eerst een belrondje doet met je opdrachtgevers om te horen hoe iedereen erin staat en dat je daarna belt om af te spreken. Dat geeft je wat tijd om de inhoud van de gesprekken te laten bezinken en te vergelijken. Informeer ook gerust wat zij tot nu toe met andere trainers/acteurs/toeleveranciers hebben afgesproken. En uiteindelijk is de keuze aan jou: strak op de voorwaarden zitten, het gesprek aangaan en de middenweg bewandelen of juist geheel op de relatie zitten.

Bovenstaande tips gelden voor annuleringen binnen de termijnen. Buiten de termijnen is het risico helaas voor jezelf. Wees dus proactief als je nog niks gehoord hebt :)

Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op om even te sparren, we denken graag met je mee. Of bel het KVK Coronaloket, daar kun je terecht met al je vragen over de impact van het coronavirus op jouw ondernemen. Op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur kun je ze bereiken op telefoonnummer 0800-2117.

Meer interessante informatie vonden wij hier:
FNV ZZP:
Opdracht geannuleerd? Dit kun je als zzp’er doen
Hoe zit het juridisch als je opdracht vanwege de coronacrisis wordt afgezegd?
ZZP servicedesk:
7 vitale tips om je omzet te redden
PZO:
Mag jouw opdracht worden opgezegd?


FINANCIELE ONDERSTEUNING TOZO:
Alles over TOZO voor zzp’ers in de coronacrisis
Alles over TOZO en TOGS
Aanvragen Verlenging TOZO 2.0 << Let op: deze dient opnieuw aangevraagd te worden!
Hou voor de TOZO ook de website van je gemeente in de gaten. Let op: verspil je geld niet aan
bureaus die de Tozo voor jou aanvragen, doe de aanvraag van de Tozo eenvoudig zelf:FINANCIELE ONDERSTEUNING TOGS:
FNV ZZP:
FAQ's over de TOGS
Aanvragen: Aanvraagproces TOGS

LAAT JE STEM HOREN MBT DE CORONA-CRISIS RICHTING DE OVERHEID ALS ZZP'ER:
FNV ZZP: Meldpunt Coronacrisis voor zelfstandigen

RICHTLIJNEN NOBTRA VOOR HET TRAINEN VANAF 1 JUNI 2020:
Protocol Veilig Trainen
Veiligheidsinstructies

ALGEMENE INFORMATIE RIJKSOVERHEID:
Rijksoverheid:
Coronavirus COVID-19
RIVM: COVID-19 Richtlijn
KVK: Veelgestelde ondernemersvragen over corona
Het landelijk crisisnummer voor alle vragen over het Coronavirus is 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00.

Blijf de berichtgeving goed in de gaten houden (het gaat razendsnel) en rest ons iedereen heel veel succes te wensen!!

(We proberen dit bericht zoveel mogelijk up-to-date te houden. Als je toevoegingen of correcties hebt, dan horen wij dat graag!)Leden met een Premium Account ontvangen automatisch een email wanneer een nieuwe opdracht op de Marktplaats geplaatst wordt.

Reageer op dit bericht

Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren op dit bericht. Log in

Heb je geen account?
Meld je dan nu aan!